Колагенот е клучен градежен блок на нашето тело, кој ја одржува нашата кожа цврста, еластична и младешка, но неговото производство природно се намалува како што старееме. Кај жените по 50-годишна возраст, падот на нивото на колаген носи видливи промени на лицето и телото: од губење на волумен и брчки до намалена мускулна сила и густина на коските.
Сепак, изборот на вистинската храна може значително да придонесе за обновување и зачувување на колагенот во телото, забавување на знаците на стареење и промовирање на здравјето на сите нивоа.
Elle детално презентира подолу кои намирници се најбогати со колаген, како и оние што ја поддржуваат неговата природна синтеза, за да можете да ги носите вашите години со леснотија и сјај.
Може ли исхраната да го оштети природното производство на колаген?
Што имаат заедничко тестенините, колачите, крофните и чипсот? Овие намирници можат да ве направат да изгледате постари отколку што сте.
Шеќерот и преработената храна придонесуваат за создавање вишок слободни радикали, кои ги оштетуваат клетките, предизвикуваат воспаление во телото и го забрзуваат стареењето. Со додавање повеќе храна богата со колаген во вашата исхрана и исклучување на храната што предизвикува воспаление, можете да изгледате и да се чувствувате подобро.
Најдобрата храна богата со колаген:
Супа од коски
Оваа суперхрана богата со колаген повторно ги има своите пет минути слава. Се прави со крчкање на животински коски (најчесто говедски) во вода од 36 до 48 часа. За време на овој процес, колагенот се ослободува од коските и сврзното ткиво, како и калциум, магнезиум, глукозамин и хондроитин – сите важни за здрава кожа и тело.
Риба
Најлесно сварливата верзија на колаген доаѓа од морски извори. Морскиот колаген е богат со аминокиселини (лизин, пролин и глицин) кои се неопходни за негово производство.
Храна што ја поддржува синтезата на колаген:
Цитрусни овошја
Познати по нивната висока содржина на витамин Ц, цитрусните овошја не само што го зајакнуваат имунолошкиот систем, туку и ги штитат колагенските влакна на кожата од оштетување од слободни радикали.
Витаминот Ц им помага на клетките на сврзното ткиво да произведуваат колаген.
Остриги
Ако не сте сигурни дали да ги вклучите остригите во вашата исхрана, можеби ќе бидете убедени од нивните придобивки за кожата и здравјето. Остригите се богати со цинк и бакар – минерали неопходни за синтеза на колаген. Без нив, на телото му е тешко да произведе доволно количини од овој протеин.
Пронајдете не на следниве мрежи:


