Во летниот период кога температурата ќе надмине 30-тина степени често бараме начин како да се освежиме, а најчесто тоа го правиме со ладна и сочна лубеница.
Лубеницата е преполна со вода, а покрај освежувањето таа ни носи и многу корист на нашиот организам.
Поради својот состав нутриционистите ја препорачуваат во летниот период да се конзумира во што поголема количина.
Меѓутоа постои и лубеници кои сериозно можат да им наштетат на нашето здравје.
Сигурно ви се случило да отворите голема лубеница со големи дупки и пукнатини во месото, а тоа е така бидејќи таа е одгледувана со специјално вештачко ѓубриво кое е во форма на спреј и се користи за прскање најпрво на цветот, а подоцна и на плодот.
Ова ѓубриво ја зголемува брзината на растот и зреењето на плодот, но е штетен за човековиот организам.