Загрејте ја рерната и подгответе се за најслаткиот рецепт што ќе го обожавате оваа пролет. Крцкава, сочна галета со фил од слатка јагода, покриена со шлаг и маскарпоне – обидете се да одолеете!
Сезоната на јагоди е одлична пригода да пробате да направите галета, вкусен десерт идеален за пролетните плодови. Оваа всушност мала пита бара многу едноставна подготовка, а при мешање и мешање е скоро невозможно да се направи грешка.
Подгответе ги состојките, следете ги упатствата, измешајте малку, па печете, а потоа уживајте. За целосно уживање има и рецепт за домашен шлаг кој одлично одговара со овој десерт.
Потребни состојки за галети:
180 гр брашно плус уште малку за да се рашири тестото
8,5 гр шеќер
1/2 лажиче сол
120 гр путер, ладен и исечен на коцки
3 до 4 лажици ладна вода
200 гр свежи јагоди, излупени и исечени на четвртини
70 гр шеќер
1 лажица пченкарен скроб
1 лажица балсамико оцет
1 големо јајце, претепано со една лажица крем или вода
Потребни состојки за домашен шлаг:
225 g маскарпоне
240 гр слатка павлака
1 мешун од ванила, излупен
25 гр шеќер во прав
1 лажичка кора од портокал
Постапка за галети:
Во сад за мешање измешајте ги брашното, шеќерот и солта. Додадете го путерот и мешајте додека не добиете мазна смеса. Нежно мешајќи, додајте ладна вода, лажица по лажица, додека тестото не почне да се формира во топче.
Обликувајте го тестото во диск, а потоа цврсто завиткајте го во проѕирна пластична фолија. Ставете го во фрижидер 30 минути додека го подготвувате филот.
Во голема чинија за мешање измешајте ги јагоди, шеќер, пченкарен скроб и балсамичен оцет, мешајќи додека не се соединат сите. Ставете го филот на страна.
Загрејте ја рерната на 180 степени, поставете го листот за печење со хартија за печење.
Лесно прелијте ја работната површина, а потоа користете валјак за да го расукате тестото во круг со дијаметар од приближно 30 см, а потоа пренесете го во плех за печење.
Користете дупчиња лажица, ставете го филот од јагода во средината на тестото, оставајќи го работ на тестото празно. Преклопете ги рабовите на тестото нагоре со прстите, сè до работ на филот.
Рабовите на галетата премачкајте ги со изматено јајце, па печете 26 до 30 минути или додека кората не добие златно-кафеава боја, а филот не стане пенлив.
После печењето, оставете ја галетата целосно да се излади додека правите шлаг.
Ставете ги јагодите на средина од тестото, оставајќи го работ на тестото празно
Ставете ги јагодите на средина од тестото, оставајќи го работ на тестото празно
Постапка за шлаг:
Во сад за мешање, измешајте ги добро маскарпонето, слатката павлака, семето од ванила, шеќерот во прав и кора од портокал додека не добиете мешавина со средна дебелина и не почнат да се формираат меки врвови.
За сервирање, исечете парче галета и прелијте со шлаг.