ОВАА ХРАНА МОЖЕ ЦЕЛОСНО ДА ГИ ЗАМЕНИ ЈАЈЦАТА

Не е важно дали постите или едноставно немате јајца во домот, ви носиме некои од најгенијалните замени за оваа храна.

Иако јајцата се неопходни во секое домаќинство, а тие редовно се купуваат и консумираат, понекогаш среде приготвување на храна, главно слатки, го отвораме фрижидерот и сфаќаме дека ја немаме најважната состојка – јајцата .

Друга варијанта е дека постиме, а омиленото јадење не можеме да го подготвиме само затоа што ја содржи оваа состојка. Има многу замени, некои се посни, некои не, но еве што може да ги замени јајцата:

Пире од јаболка

Богати со пектин – вид на диетални влакна кои делуваат како згуснувач. Пирето од јаболка е одлична замена за јајцата во колачи , при правење леб и бисквити. Не само што помага при правењето на смесата, бидејќи ја подобрува текстурата, туку и дава влажност, што ги прави печивата уште помеки. За да замените едно јајце, едноставно користете 1/4 чаша незасладен сос од јаболка во вашиот рецепт.

Лен или чиа семиња

Кога мелените семиња од лен или чиа се мешаат со вода, тие формираат густа смеса што може да се користи наместо јајца како средство за врзување во печива. И семето од лен и чиа апсорбираат течност, создавајќи текстура слична на гел што ги држи состојките заедно, исто како јајцата. Вашите производи може да имаат малку погуста текстура што е полесна за јадење, но дополнителната влага од семките може да го направи готовиот производ повлажен. За да направите „јајце“ од лен или чиа, едноставно измешајте 1 лажица мелен лен или чиа семе со три лажици вода и оставете неколку минути да се раствори и згусне. Оваа смеса можете да ја замените со едно јајце. Лен или чиа семе исто така ви обезбедуваат доволно протеини за тој ден.

Минерална вода

Газирана вода може да се користи како замена за јајца во рецепти каде што јајцата првенствено се користат за подигање на тестото. Се што треба да направите е да изматете едно јајце со 1/4 чаша газирана вода. Можеби ќе ја најдете текстурата погуста, но загаденоста на газирана вода е совршена за лесни и меки рецепти. Кога го користите овој метод за замена на јајца, измешајте ја газираната вода со какви било течни состојки – како што е млекото – или додадете ја водата кон крајот на мешањето. Ако ја додадете газираната вода прерано, како на пример откако ќе ги измешате путерот и шеќерот кога правите колач, ќе се појават меурчиња пред да завршите со мешањето на тестото и вашиот рецепт ќе биде рамен.

Банани

Бананите можат да делуваат неверојатно добро како замена за јајца при печење. Сè што треба да направите е да замените едно јајце со 1/4 од пасирана зрела банана. Овој метод е особено ефикасен кај колачите, лебовите и колачињата. Забележете дека користењето банани како замена за јајца ќе додаде дополнителна влажност, што ќе предизвика подебел финален производ.

Желатин

Само измешајте 1 лажица желатин со три лажици ладна вода, оставете да отстои додека смесата не се згусне, а потоа додадете ја додека го додавате јајцето. Совршено е за рецепти кои бараат мал број јајца – како што се одредени спакувани мешавини за колачи, колачиња или палачинки – или каде што јајцата служат главно како врзивно средство. Сепак, имајте на ум дека текстурата и вкусот на вашиот финален производ најверојатно ќе бидат различни отколку ако сте користеле јајца. Желатинот исто така нема да го даде истиот ефект на кревање, така што ова е најдоброто решение кога правите производи како слатки колачиња

Пронајдете не на следниве мрежи: