Прескокнете ја рерната, овој зеленчук обезбедува повеќе хранливи материи, антиоксиданси и здравствени придобивки кога се јаде суров.
Покрај заштедата на време во кујната, јадењето суров зеленчук може да обезбеди уште поголеми придобивки за физичкото и менталното здравје од неговите варени верзии. Регистрираната диететичарка Марија Луси посочува на студија од 2018 година која покажува дека јадењето сурово овошје и зеленчук е посилно поврзано со намалени депресивни симптоми и поголемо задоволство од животот од варените верзии.
Пиперки
Пиперките се еден од најбогатите извори на витамин Ц, моќен антиоксиданс неопходен за имунолошката функција, производството на колаген, активирањето на хормоните и метаболизмот на протеините. Иако недостатокот на витамин Ц е редок денес, може да се појави – особено кај луѓе со низок внес на овошје и зеленчук. Покрај ограничениот внес, студиите покажуваат дека бидејќи витаминот Ц е растворлив во вода и чувствителен на топлина, лесно се разградува за време на готвењето, особено на високи температури или во подолги временски периоди. Само 1/2 чаша сурови црвени пиперки обезбедува повеќе од 100% од препорачаниот дневен внес на витамин Ц.
Брокула
Како и пиперките, брокулата е добар извор на витамин Ц, но тоа не е единствената причина да ја јадете сурова. Брокулата го содржи ензимот мирозиназа, кој игра клучна улога во претворањето на глукозинолатите во сулфорафан. Мирозиназата е чувствителна на топлина и се разградува за време на готвењето или парењето подолг период. Јадењето сурова брокула зачувува повеќе од овој ензим, дозволувајќи му на вашето тело да го максимизира производството на сулфорафан.
Лук
Иако често се смета за зачин или билка, лукот е зеленчук – и еден од оние со моќни здравствени придобивки кога се јаде суров. Неговиот карактеристичен мирис и вкус доаѓаат од сулфурни соединенија, особено алицин, кој се формира кога лукот се гмечи или сечка. Алицинот е поврзан со здравите ефекти на лукот за срцето и антиинфламаторните ефекти, но е многу чувствителен на топлина. Загревањето на лукот над 60 степени Целзиусови може да ја намали содржината на алицин во него, а со тоа и неговите здравствени ефекти.
Моркови
Крцкави, слатки и практични, морковите се суров зеленчук, и тоа со добра причина. Тие задржуваат повеќе од своите природни влакна кога се јадат сурови, што може да го поддржи здравото варење и да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и холестерол. Сепак, тие се исто така богати со бета-каротен, соединение кое вашето тело го претвора во витамин А и кое станува повеќе биодостапно кога морковите се готват. За да го извлечете најдоброто од обете, јадете комбинација од сурови и готвени моркови. Ако готвите моркови, размислете да ја користите преостанатата вода во супи или сосови за да ги вратите изгубените хранливи материи.
Пронајдете не на следниве мрежи: