Откријте едноставен трик како зелената салата да остане свежа и до седум дена

Марулата често е зеленчук кој брзо се расипува, дури и кога се чува во фрижидер. Иако можеби звучи очигледно да ја ставите во фрижидер, поради високата содржина на вода, зелената салата брзо вене и станува отпорна на свежина.
За среќа, постои едноставен трик кој ќе ја одржи вашата салата свежа до седум дена, со минимален труд и време.
Првиот чекор во зачувувањето на зелената салата е правилното чистење и сушење. За да ги отстраните нечистотиите и бактериите, ставете ја зелената салата во мијалник наполнет со ладна вода, затворете го одводот и оставете ги листовите од зелената салата неколку минути да киснат во водата.
На овој начин, нечистотијата ќе потоне до дното на мијалникот. После тоа, добро исушете ја салатата. Најдобро е да користите машина за вртење салата, но ако немате, можете да ја ставите салатата на чиста кујнска крпа и потоа внимателно да ја исушите со друга крпа.
Кога салатата целосно ќе се исуши, таа е подготвена за складирање. Обложете го дното на фиоката од фрижидерот со кујнска крпа за да ја впие вишокот на влага, а одозгора ставете хартиена крпа.
Оваа хартиена крпа исто така ќе помогне да се апсорбира влагата и да се спречи формирање на мувла. Важно е да не се преполни фиоката, бидејќи тоа ќе ја намали циркулацијата на воздухот, што може да го забрза расипувањето.
За да се спречи расипување и развој на мувла на зелената салата, клучна е контролата на влажноста во областа каде што се складира. Поради високата содржина на вода, зелената салата природно ја ослободува вишокот на влага, па затоа е важно да се користат материјали кои апсорбираат вода. Овој начин на складирање ќе ви помогне да ја одржите вашата салата свежа и остра до седум дена.

Пронајдете не на следниве мрежи: