Пицата во 18 век била храна за сиромашни, а потоа дошло до пресврт

Иако никој не може со сигурност да каже кога е направена точно пицата, се верува дека првата е направена на Медитеранот, каде што многу народи како Грци, Римјани и Феничани јаделе тенко истегнато печено тесто полнето со масло, лук и зачини.
Важна пресвртница во историскиот развој на пицата се случила при пристигнувањето на доматите во Европа од Јужна Америка во 1522 година. Доматите со години се сметале за токсични и се користеле како украс во градините. Сепак, гладот ​​и сиромаштијата ги принудиле луѓето од Неапол да го додадат во тестото и настанала првата пица слична на денешната.

Јадење за сиромашните
Во Италија, некои пекари користеле тенко тесто за да ја проверат температурата на нивните печки. За да не го фрлат тестото, тие го дистрибуирале на сиромашното население, кое ги оставаше остатоците, претежно зеленчук и зачини.
Во текот на 17 и 18 век, се пица се хранеле сиромашните неаполски семејства и се продавала на отворени штандови.
Во 18 век, започнало додавање на моцарела во пица. Гласината за специјалитетот во неаполски се слушала толку широко, што луѓето доаѓале во градот да го пробаат „јадењето на селаните“, подготвено од мајсторите за пица, т.н. пицаоли.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.