природно слатки заштитници на нашето здравје






Урмите често се поврзуваат со десерт, со природен сладок и богат вкус. Но, ова хранливо овошје има и некои прилично импресивни здравствени придобивки. Урмите можат да го заштитат нашето здравје и лесно можеме да го вклучиме ова супер овошје во оброците, како закуски и пијалоци.

Нутритивни придобивки од урмите
Урмите можат да бидат вкусна закуска и може да се уживаат сами или со путер од јаткасти плодови. За возврат, урмите ги нудат следните здравствени придобивки: тие се богати со хранливи материи, имаат бројни антиоксиданси, тие се природно слатки и не содржат додаден шеќер, го обезбедуваат здравјето на органите за варење, го штитат срцето и здравјето и регулацијата на шеќерот во крвта и го штитат мозокот.
Урмите се богати со хранливи материи
Три урми содржат околу 200 калории, 54 грама јаглени хидрати со околу пет грама влакна, еден грам протеини и без масти. Оваа количина, исто така, обезбедува помали количини на широк спектар на хранливи материи, вклучувајќи витамини Б, витамин К, калциум, железо, магнезиум, калиум, цинк и манган. Со други зборови, урмите не се само шеќерни бомби или празни калории.
Урмите имаат бројни антиоксиданси
Покрај многуте витамини и минерали, урмите се богати и со антиоксиданси кои го штитат здравјето. Разни студии покажале дека урмите се добар извор на природни антиоксиданси, кои може да се користат за лекување на болести поврзани со оксидативен стрес.
Оксидативниот стрес се јавува кога постои нерамнотежа помеѓу производството на слободните радикали кои ги оштетуваат клетките и способноста на телото да се спротивстави на нивните штетни ефекти. Тоа е претходник на стареењето и оштетувањето на клетките што може да доведе до болести. Урмите содржат и антиинфламаторни и антимикробни соединенија, што значи дека можат да бидат важни во борбата против заразните болести.
Урмите се природно слатки и не содржат додаден шеќер
Многу луѓе сметаат дека урмите се сушено овошје. Тие се всушност свежо овошје бидејќи водата не се отстранува од нив. А бидејќи урмите се цело, необработено овошје, нивната содржина на шеќер се јавува природно. Со други зборови, ако енергетска плочка е засладена само со урми, на етикетата може да се наведат нула грама додаден шеќер. Тоа е клучно, бидејќи додадениот шеќер е оној вид што треба да го ограничиме поради неговата поврзаност со зголемен ризик од срцеви заболувања и дебелина.
Урмите го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем
Три урми обезбедуваат околу 18 проценти од дневната потреба за влакна, кои ја поддржуваат добрата дигестивна функција.

Извор








Пронајдете не на следниве мрежи: