Неопходно е:
1 кг компири
200 гр моркови
3 глави лук
500 гр мелено месо
мешавина од суви зачини, бибер
Подготовка:
На масло пропржете два ситно исечкани главици кромид, па кога ќе стане проѕирен додадете ги ренданите моркови и убаво измешајте. Додадете бибер и зачини и сè добро измешајте. Кога сè ќе се изедначи, додадете ги ренданите компири и убаво измешајте. Намачкајте половина од смесата со компири во тавата. На масло пропржете ситно сечкан кромид. Додадете го месото, сè добро измешајте, па додадете ги сувите зачини и бибер. Подготвената смеса ставете ја врз компирите во тавата, а потоа ставете го остатокот од компирот да го покрие месото. Се пече во рерна на 220 степени додека компирот не добие убава златножолта боја.