Рецепт за кремпита од 1946-та: СОВРШЕН колач за ладните денови!

Повеќето од нас се сеќаваат на домашните кремпити од детството, а кога имате добар и проверен рецепт, нема ништо подобро.
Овој рецепт се пренесува од генерација на генерација и нема ништо лошо во тоа.
Следете ги упатствата и уживајте во подготовката на вистински кремити.
Состојки:
14 жолчки
200 гр шеќер
2,2 литри млеко
40 гр желатин
3 кесички ванилин шеќер
400 гр шлаг во прав
500 гр замрзнато лиснато тесто
Подготовка:
Одмрзнете го лиснатото тесто и разредете го на две кори кои се специјално печени и исечени според калапот (30 x 40 сантиметри), во кој ќе се стави приготвениот крем. Горната кора мора да се исече и да се чува надвор од фрижидер до сервирање, во спротивно нема да биде крцкава, туку „тврда“.
За кремот измешајте 14 жолчки, 200 грама шеќер, литар млеко, три кесички ванилин шеќер и 40 грама желатин и промешајте со решетка, варете на пареа да се згусне околу половина час. Внимавајте смесата да не се превари, инаку ќе биде зрнеста.
Додека сварениот крем се лади, изматете го прашокот за шлаг со 1,2 литри млеко. Измешајте ја ладната павлака и шлагот, мешајте додека не се соединат масите и сипете го кремот во калапот на печената кора. Одозгора со нож поделете ја тортата на 24 парчиња (три во ширина и осум во должина) и послужете ја со исечен „капак“ од другата кора што не се става во фрижидер. Пред сервирање посипете со шеќер во прав.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.