Рецепт за меко тесто кое не впива масло!


Некој подготвува василици, а некој крофни. Љубителите на благо- и двете. За среќа и благосостојба на семејството, домаќинките традиционално подготвуваат крофни за Василица.

Состојки:

650 гр брашно

30 гр квасец

1 лажичка шеќер

малку сол

200 мл млеко

3 жолчки од јајце

100 ml масло

кора од лимон

Подготовка:

Потопете го квасецот во топло млеко, додадете шеќер и малку брашно. Во сад ставете го брашното, додадете го квасецот што стасуваше, жолчки, млеко, масло и кора од лимон и замесете меко тесто. Оставете да стаса околу 30 минути, а потоа се развива со сукало со дебелина од 1 см. Исечете со чаша или калап, оставете уште 15 минути тестото да „одмори“, а потоа пржете ги на врело масло

Кога ќе ги ставите крофните во масло, покријте го тенџерето или тавата, оставете крофните да станат златни, а потоа превртете ги на другата страна. Кога ќе ги превртите крофните, не го ставајте го капакот на тенџерето или тавата повторно.

Кога крофните ќе се испржат, ставете ги на кујнска крпа да се исцедат. Посипете ги со шеќер во прав и послужете ги.

– Реклама –

Пронајдете не на следниве мрежи: