Рецепт за традиционалното јадење со кој нема да згрешите

Кога станува збор за јадења со зелка, подваракот е една од најпопуларните идеи за ручек кај нас.

Иако е потребно малку време за да се подготви јадењето, големата предност е што за неговата подготовка се потребни малку состојки, кои најчесто ги имаме дома, особено кога доаѓа студениот зимски период.

Плус, штом ќе го направите, не мора да размислувате за ручек во следните неколку дена.

Состојки:

1 главица кисела зелка
суво месо или друго месо по избор
сланина
1 главица кромид
маст
ловоров лист по вкус
бибер по вкус
пиперка по вкус

Подготовка:

Прво исецкајте ја зелката на тенки ленти.

Се користи суво месо или месо кое веќе сте го спремиле за подварок.

Во садот во кој ќе ја подготвите супата наредете ја киселата зелка, па месото наизменично додека не го потрошите целиот материјал.

Потоа истурете вода колку да го покрие нивото на зелката и месото, поклопете го тенџерето и оставете да зоврие.

Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и оставете да крчка додека зелката не омекне и месото лесно се вади од коските.

Во посебен сад на маснотии пропржете ги кромидот и сланината, а потоа ставете ги во садот каде што се подготвува чорбата.

Додадете малку вода и зачини по вкус, па оставете да се крчка уште малку.

Пронајдете не на следниве мрежи: