Само една состојка може да направи вашиот домашен леб да остане мек и свеж подолго време

Многу луѓе се соочуваат со проблемот дека нивниот домашен леб брзо се суши и почнува да се распаѓа штом ќе почнат да го сечат. Иако пекарските производи од пекарите честопати остануваат меки и свежи со денови, домашните лебови и колачи обично не траат толку долго.
Иако пекарските производи од пекарите обично остануваат меки и свежи неколку дена, домашните лебови и кифлички честопати не траат толку долго. Многу луѓе се прашуваат што додаваат пекарите во своите рецепти за да го одржат тестото свежо и меко.
Тајната е скриена во една неочекувана состојка – медот. Имено, ако сакате да го продолжите рокот на траење на вашите печива и да ги одржите свежи и меки, едноставно додадете една лажица мед во тестото.
Оваа тајна состојка прави чуда за вашето домашно тесто бидејќи медот помага да се задржи влагата, што значи дека вашите кифлички, колачиња и леб ќе останат свежи и нема да се распаѓаат како што обично се случува.
Значи, следниот пат кога ќе правите домашен леб или кифлички, не заборавајте го медот. Овој едноставен трик може значително да го подобри квалитетот на вашите печива, правејќи ги помеки, посвежи и подолготрајни.

Пронајдете не на следниве мрежи: