Малкумина можат да одолеат на мирисот и вкусот на зготвената пченка, но иако изгледа едноставно, нејзината подготовка често може да биде предизвик. Еве еден трик како да ја направите пченката совршено мека и сочна за само 15 минути.
За почеток, кочаните од пченка треба да се исчистат од лисја и свила. Потоа, ставете ги во тенџере и прелијте ги со вода така што ќе бидат целосно потопени.
Времето на готвење зависи од возраста на пченката. Младата пченка се готви релативно брзо – 15 до 20 минути во експрес лонец. Постарата пченка бара малку повеќе време – околу 40 минути во експрес лонец, додека во обичен тенџере ќе трае до два часа, во зависност од зрелоста на пченката.
Сепак, постои едноставен трик кој може значително да го скрати времето на готвење и да ги направи зрната уште помеки и посочни. Тајната е во додавањето млеко и путер.
Ставете ги кочаните од пченка во тенџере и прелијте ги со вода. Кога водата ќе зоврие, додадете го млекото и путерот, а потоа гответе околу 15 минути. Важно е да не додавате сол пред или за време на готвењето, бидејќи тоа може да ги направи зрната тврди.
Посолете ја пченката непосредно пред сервирање, ако претпочитате. Овој едноставен трик не само што го скратува времето на готвење, туку и ѝ дава на пченката одличен вкус и совршена текстура.
Пронајдете не на следниве мрежи: