Се топи во уста: Рецепт за колач со чоколадо и какао

Пјерник е едноставен, но сочен полски колач со чоколадна глазура. Можете да го декорирате со сечкани јаткасти плодови како што се бадеми, лешници или ореви, или да додадете сечкано суво овошје како кајсии, јаболка или сливи. По желба можете да го замрзнете колачот и во тој случај да го искористите во рок од три месеци.

Се топи во уста: Рецепт за колач со чоколадо и какао

Потребни состојки:
210 грама брашно
⅔ лажички прашок за пециво
½ лажичка сода бикарбона
⅕ лажички сол
1 лажичка мелен ѓумбир
½ лажичка цимет
2 лажички какао
90 кафеав шеќер
120 грама мед
100 грама путер
100 милилитри вода
2 големи јајца
За преливот:
50 грама сечкано темно чоколадо
50 грама млечна чоколадо
1 и ½ лажичка путер
2 лажици сечкани ореви/сушено овошје
Начин на подготовка:

  1. Во тенџере измешајте ги путерот, медот, шеќерот и водата. Полека загревајте додека путерот не почне да се топи, мешајќи одвреме-навреме, потоа тргнете го од оган и продолжете со мешање додека путерот целосно не се стопи. Оставете на страна да се излади.
Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.