Покрај супата, познатата бела супа и чорбата – варената млада зелка е едно од најпопуларните јадења „на лажица“ на нашите простори.
Подготовката е брза и лесна, а оброкот е здрав бидејќи содржи многу зеленчук и може да се подготви и без месо. Рецептот го „позајмивме“ од нашите баби, кои редовно подготвуваа варена зелка и го модифицираа вкусот со додавање на свинско, овчо или говедско месо.
Состојки:
- 1 главица млада зелка со средна големина;
- 1 кромид;
- 2 чешниња лук;
- 2 моркови;
- 3 лажици масло;
- сол, бибер;
- ловоров лист;
- 250 мл. сок од домати;
- суви зачини;
- магдонос.
Подготовка:
Надворешните листови од зелката исчистете ги, извадете го коренот, па исечкајте ја и оставете ја настрана.
Морковот исчистете го, па исечкајте го, како и младиот кромид и динстајте ги во тенџере во кое сте ставиле три лажици масло и малку вода. Кога ќе се динстаат морковите и кромидот, додадете ја сечканата зелка, ловоровиот лист, солта и сувите зачини, а потоа истурете вода и варете на средно висока температура додека зелката целосно не омекне.
Потоа додадете сечкан лук, бибер и сок од домати и оставете да се крчка уште десет минути. Пред послужување, исечкајте магдонос, па прелијте го преку површината на садот.
Пријатно!
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.