Модар патлиџанот е зеленчук кој е богат со хранливи материи и дава фантастичен вкус на многу јадења, но често се среќаваме со неговата горчина која може многумина да ги обесхрабри да го консумираат.
Иако модар патлиџан е многу вкусен, важно е да знаете како да ја отстраните таа горчина за да го направите јадењето совршено. Еве неколку совети како да го подготвите модар патлиџан без неговата непријатна горчина.
Прво и најважно е да го изберете вистинскиот патлиџан. Квалитетните патлиџани обично имаат мазна, сјајна кожа и цврсто месо. Изберете свежо овошје, бидејќи презрелите патлиџани, кои почнале да ја губат влагата и да се збрчкаат, можат да содржат повеќе горчина.
Еден од најефикасните начини за отстранување на горчината е да користите сол. Откако ќе го исечете модар патлиџан на кришки или коцки, обилно посипете го со сол и оставете го да отстои околу еден час. Преку овој процес, познат како осмоза, солта го извлекува вишокот вода, заедно со горчината. Откако патлиџанот ќе одмори, добро исплакнете го и завиткајте го во кујнска крпа за да се отстрани вишокот на влага и сол.
Познато е и дека модар патлиџан одлично ги впива зачините, па затоа е важно да го подготвите на начин за максимално да го искористите неговиот потенцијал. Ако планирате да печете модар патлиџан во рерна, на пример, направете мали засеци на површината на овошјето и втријте ја смесата од зачините во нив.
Овој начин на подготовка му овозможува на патлиџанот да ги впие сите вкусови, што го прави уште повкусен. Не заборавајте да додадете сол, бидејќи во спротивно јадењето ќе биде невкусно.
Исто така, при подготовка на модар патлиџан во тава, внимавајте на количината на маслото. Модар патлиџан е како сунѓер кој брзо ги апсорбира мастите, а премногу масло може да го направи садот премногу тежок и мрсен.
Подобро е постепено да се додава маслото, за да биде рамномерно распоредено. Алтернативно, можете да користите кујнска четка и да нанесете малку масло на површината на модрите патлиџани пред да ги ставите на тавата. Овој начин на подготовка го намалува внесот на калории и додадени масти.
Конечно, важно е правилно да се загрее модар патлиџан. Светските готвачи се согласуваат дека не е доволно само лесно да се пече или пржи модар патлиџан. Ако модар патлиџан е половина суров, вкусот нема да биде полн и оброкот нема да биде пријатен.