Со кои бои не треба да ги вапцате јајцата за Велигден? Немате поим колку е важно ова

Еден од најрадосните празници е Велигден, кога се почитуваат многу обичаи, а еден од најважните секако е бојадисувањето на јајцата. Сепак, она што многу луѓе не го знаат е кои бои ги користат за вапцање.
Многу е важно секој да провери какви бои користи пред да ги бојадиса јајцата.
Бои што треба да се избегнуваат:
-Бои кои не се наменети за храна
Индустриските, текстилните, акрилните или какви било бои кои не се прехранбени може да содржат токсини и тешки метали.
Ако јајцата не се само украсни, воопшто не ги користете овие бои.
-Премногу темни или премногу интензивни бои без декларација
На пример. темно сини, црни, флуоресцентни нијанси, кои не се тестирани за храна, може да бидат премногу агресивни и хемиски проблематични.
-Непознати природни бои без верификација
Некои „домашни рецепти“ користат билки или супстанции кои можат да го променат вкусот на јајцата или дури и да предизвикаат гадење доколку не се измијат правилно.
Најдобри и најбезбедни опции:
Бои за храна со етикета (купено, особено за јајца)
Природни бои: кромид (кафеава), цвекло (розова), куркума (жолта), спанаќ (зелена), боровинки (виолетова)
Совет:
Ако ги бојадисате јајцата само за декорација – можете да користите и појаки бои. Но, ако планирате да ги јадете јајцата, изберете само храна или природни бои.

Пронајдете не на следниве мрежи: