Овие крофни не се потопуваат во длабоко масло, туку се печат во рерна. Печени, подеднакво се воздушни и вкусни, а послужени со домашен џем, стануваат неодолив специјалитет.
Состојки:
4 јајца
100 гр шеќер
250 гр маргарин
250 мл млеко
1 коцка квасец
1 кг брашно
1 лимон
1 лажиче течна ванила
шеќер во прав по вкус
Подготовка:
Ставете го квасецот во млако млеко да нарасне. Истурете брашно, матени јајца, квасец и млеко, рендана кора од лимон и стопен маргарин во тавата. Месете го тестото добро и ставете го топло да се одмори. Кога тестото ќе се удвои, извадете го од тестото и поделете го на три тестенини на работната плоча. Замесете секој со малку брашно и развлечете го со сукало. Извадете ги круговите или исечете ги на квадрати со нож. Наредете на плех за печење, така што страната што беше на масата е нагоре. Печете на 200 степени додека не поруменат. Посипете со шеќер во прав и сервирајте топло со џем.