Храната која никогаш не треба да ја јадеме за ПОЈАДОК, но е многу популарна

Сите знаеме дека некои видови појадок се подобри од другите и дека секојдневното консумирање слатки крофни и кафе со многу шеќер нема да направи чуда за вашето здравје.

Сепак, диететичарите не сакаат целосно да забранат одредена храна.

– Никогаш не велам никогаш кога станува збор за изборот на храна. Секоја храна може да се вклопи во урамнотежена исхрана – рекла за „Рил симпл“ (Real Simple) диететичарката Кристен Смит, портпаролка на американската Академија за исхрана и диететика.

Намирници што треба да ги избегнувате да ги јадете за појадок
Иако овие намирници секако можат да се вклопат во урамнотежена исхрана, ако ги јадете секој ден, можеби е подобро да ги замените со некоја од следните похранливи алтернативи кои се одобрени од нутриционистите и се исто толку вкусни.

Јогурти со различни вкусови

Како храна која е богата со пробиотици, јогуртот е многу фален како додаток во исхраната. Но, сите јогурти не се исти, а експертите препорачуваат да се избегнуваат јогуртите со вкусови што се наоѓаат на полиците на продавниците.

Диететичарката Керолин Сузи објаснила зошто ароматичниот јогурт не е идеален.

– Тој е преполн со додадени шеќери, понекогаш колку и бонбоните. Ова може да доведе до скокови на шеќерот во крвта и падови, што ќе ве остави гладни набргу потоа – рекла таа.

Подобра опција за појадок е обичниот грчки јогурт, кој е богат со протеини, на кој можете да додадете свежо овошје, јаткасти плодови или малку мед за дополнителна сладост.

Мафини од продавница

Мафините звучат како здрава опција за појадок, особено ако содржат овошје како боровинки или банани. Но, ако ги купите во продавница, можеби ќе добиете повеќе отколку што сте се очекувале.

– Повеќето мафини купени во продавница се направени со рафинирано брашно и шеќер, што ги прави повеќе како десерт отколку појадок. Им недостасуваат протеини и влакна, што доведува до глад веднаш по јадењето – објаснила Сузи.

Подобра опција за појадок е домашен мафин направен од цели зрна и природни засладувачи како што е пире од банани и додадени протеини како јаткасти плодови или семки.

Смути во шишиња и овошни сокови

Смути и соковите се популарен појадок додека сте во движење кога сте зафатени, а претходно спакуваните смути или сокови можат да бидат баш поволни за вас. Меѓутоа, тие можеби не се најдобри за вас.

– Многу претходно подготвени смути и сокови имаат малку влакна и многу шеќер, што доведува до брзи падови на енергијата. Дури и ако се направени со овошје, пиењето сок без влакна не ги дава истите придобивки како целото овошје – објаснила Сузи.

Подобра опција за појадок е сами да си направите смути. Во блендер ставете цело овошје, лиснат зеленчук, протеини (грчки јогурт или протеински прав) и здрави масти (како путер од јаткасти плодови или ленено семе), добро изблендирајте и земете го здравиот појадок со вас.

Крофни и слатки печива

Веројатно е логично дека крофната прекриена со слатки трошки или чоколаден кроасан не е на листата на избори за здрав појадок.

– Опциите за појадок засладени со шеќер, како крофните, обично немаат протеини и влакна, кои се важни за да ве одржуваат сити со часови. Ова значи дека ќе посегнете по уште еден појадок порано отколку што мислите – истакнала Смит.

– Ако повремено не можете да одолеете на крофни или куп палачинки прелиени со сладок сируп, обидете се да ги комбинирате со храна богата со протеини како јајца или пилешки колбаси – советува Смит.

Гранола плочки од продавница

Можеби е малку шокантно да се види гранолата на списокот на не толку добри избори за појадок, бидејќи често е полна со цели зрна, јаткасти плодови и друга храна која е добра за вас. Но, ќе треба внимателно да ги проверите етикетите за да бидете сигурни дека ја избирате вистинската.

Гранолата купена во продавница не е идеална, затоа што многу производители користат многу додаден шеќер и нездрави масти, што ја прави повеќе слична на бонбони или други десерти.

Проверете ги етикетите на оние што сакате да ги купите, за да изберете марка гранола со минимален додаден шеќер или  направете своја гранола. Сузи препорачува и наместо гранола за појадок, да јадете оброк богат со протеини и влакна, како што е овесна каша со јаткасти плодови и бобинки.

Сланина и преработено месо

Сланината и колбасите може да изгледаат како брз начин да внесете некои многу потребни протеини во вашиот појадок. Но, целата таа сол и маснотии што доаѓаат со неа не се најдобриот избор за вашето здравје.

Да, сланината може да направи да се чувствувате посити од некои други намирници за појадок. Но, Сузи ги посочила врските помеѓу заситените масти и натриумот и срцевите болести и воспаленијата како причина да се откажете од ова јадење за појадок.

Сузи препорачува посни протеини како јајца или мисиркини колбаси со прилог од зеленчук како подобра опција.

Пронајдете не на следниве мрежи: