Здравствените придобивки од лимонот се доволна причина да го вклучиме ова цитрусно овошје што е можно повеќе во нашата секојдневна исхрана за да го одржиме доброто здравје.
Лимонот е цитрусно овошје познато по кисел, горчлив вкус и светло жолта боја. Тој е преполн со витамин Ц и антиоксиданси кои поддржуваат различни аспекти на здравјето. На пример, водата со лимон се здоби со голема популарност бидејќи помага да се намали ризикот од камења во бубрезите, промовира апсорпција на витамин Ц и здраво варење.
Најважните здравствени придобивки од лимонот се одржување на добро здравје.
Лимонот е дел од семејството Rutaceae заедно со други агруми. Меѓу бројните благотворни ефекти на ова кисело овошје се издвојуваат 4 најважни здравствени придобивки.
Помага во спречување на камења во бубрезите
Камењата во бубрезите се познати и како бубрежни камења или нефролитијаза. Тоа се цврсти наслаги направени од минерали кои се акумулираат во уринарниот тракт и се формираат во бубрезите. Камењата во бубрезите погодуваат многу луѓе од населението. Зголемувањето на нивото на слаба киселина, наречена цитрат, во урината и правењето на урината поалкална може да помогне во спречување на камења во бубрезите.
Лимоните содржат форма на цитрат наречен лимонска киселина која помага да се зголеми нивото на цитрат во урината. Лимонската киселина се врзува за калциумот во урината за да спречи презаситеност на урината. Исто така, се врзува за тврдите минерални наслаги наречени кристали на калциум оксалат за да ги спречи да растат и да формираат болни камења во бубрезите.
Го поддржува здравјето на срцето
Лимоните се богати со витамин Ц и други антиоксиданси кои го поддржуваат здравјето на срцето. Конзумирањето на адекватен витамин Ц ги штити клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали – многу нестабилни честички кои можат да ги оштетат клетките доколку не се неутрализираат. Ова може да помогне да се спречи атеросклероза (создавање наслаги во артериите), состојба која го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар.
Фенолните соединенија се еден вид антиоксиданс кој се наоѓа во лимоните и тие поддржуваат здрав крвен притисок, ендотелијална функција и нивоа на холестерол со ниска густина (LDL). Ендотелијалната функција се однесува на тоа колку непречено тече крвта низ телото. Хипертензијата (висок крвен притисок), високото ниво на ЛДЛ холестерол и намалената ендотелијална функција го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања.
Ја подобрува апсорпцијата на железо
Еден лимон содржи повеќе од 30 проценти од дневната вредност за витамин Ц, кој е важен за апсорпција на железо, како и за намалување на ризикот од срцеви заболувања. Тоа ни помага подобро да го апсорбираме железото, кое се наоѓа во растенијата и храната збогатена со железо, како што се лебот и житариците.
Комбинирањето на извори на храна богати со железо со витамин Ц ни помага поефикасно да го апсорбираме. Ова може да биде особено корисно ако некој е веган или вегетаријанец и првенствено консумира железо што се наоѓа во растителната храна. Витаминот Ц може да ја спречи анемијата поради дефицит на железо, состојба која се јавува кога телото нема доволно железо за да создаде хемоглобин, протеинот во црвените крвни зрнца кој носи кислород низ телото.
Спречува оштетување на клетките
Антиоксидансите во лимонот го спречуваат оштетувањето на клетките поврзани со здравствени состојби како што се кардиоваскуларни болести, хронично заболување на бубрезите, рак и хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ). ХОББ е група на хронични, прогресивни белодробни заболувања кои го ограничуваат протокот на воздух во белите дробови и предизвикуваат отежнато дишење.
Бројни студии покажаа дека цитрусното овошје е богато со антиоксиданси присутни во сокот и плодот но неодамнешните истражувања покажуваат дека лушпите од цитрус содржат уште поголеми количества на антиоксиданси кои го поттикнуваат здравјето.