Четири намирници кои стануваат токсични кога се чуваат во фрижидер






реклама

Иако фрижидерот ја одржува храната свежа, некои намирници не треба да се чуваат во него бидејќи може да станат токсични.
Докторката Димпле Џангда, која е специјалист за цревно здравје, на Инстаграм изјавила дека овие намирници се лукот, кромидот, ѓумбирот и оризот и ги открила причините зошто е тоа така, пишува Index.hr.
реклама
Лук
Лукот може да стане мек ако го чувате во фрижидер.
реклама
„Никогаш не чувајте лук во фрижидер бидејќи многу брзо почнува да му расте, а мувлата на лукот е всушност поврзана со рак“, рече Џангда и советуваше лукот да се чува на суво и темно место.
„Лукот има ниска киселост, што го прави склон кон таложење на бактеријата Clostridium botulinum, која е еден од виновниците за ботулизмот“, предупреди таа.
реклама
Црн кромид
Кромидот е култура која е отпорна на ниски температури. Експертот објаснува: „Кога ќе го ставите кромидот во фрижидер, скробот почнува да се претвора во шеќер и почнува да се формира мувла. Многу луѓе ја прават оваа грешка. Исечете главица кромид, половина употребете ја за готвење, а другата половина ставете ја во фрижидер. Не правете го тоа“, апелираше Џангда.
Ѓумбир
Како и лукот и кромидот, ѓумбирот е подложен на мувла.
„Мувлата почнува да се формира многу брзо кога ќе ја ставите во фрижидер, а тоа е поврзано со откажување на бубрезите и црниот дроб. Не го ставајте во фрижидер“, предупреди Џангда.
Ориз
Оризот може да се чува во фрижидер, но не подолго од 24 часа. Неварениот ориз може да содржи спори на Bacillus cereus, бактерија која може да предизвика труење со храна. Спорите можат да преживеат при готвење.
Бактеријата Bacillus cereus најдобро расте во температурен опсег од 4 до 48ºC. Во храната како оризот, бактериите можат да произведуваат токсини додека храната се лади, што доведува до симптоми како што се повраќање, дијареа и грчеви во стомакот. Симптомите може да се појават и неколку часа по јадење на расипан ориз, поради што е неопходно веднаш да се побара лекарска помош. Иако смртта е ретка последица, таа не е исклучена. Bacillus cereus може да расте во различни намирници со скроб, од ориз до тестенини.
реклама

Извор








Пронајдете не на следниве мрежи: