Четири одлични начини како да ја искористите кората од лимон

Кората од лимон често се занемарува и најчесто ја фрламе, иако е исклучително хранлива. Слично како и сокот од лимон, тој е богат со витамин Ц, влакна и антиоксиданси, а додавањето во различни јадења може да го подобри нашето здравје и да го збогати вкусот на храната.
Неговата хранлива вредност и лековитите својства можат да бидат многу корисни, особено во зимските месеци кога нашиот имунолошки систем е поподложен на болести.
Постојат неколку начини на кои можете да ја користите кората од лимон во вашата исхрана:
-Кора од лимон може значително да го подобри вкусот на колачите, лебовите и пецивата, додавајќи цитрусна свежина. За најдобри резултати кората треба да се изренда ситно, а при рендање избегнувајте го белиот дел под жолтата кора бидејќи има горчлив вкус. Оваа мала промена може да направи голема разлика во вкусот на вашите печива.
-Маслото со вкус на лимон може да биде фантастичен додаток на различни јадења, како што се салати, тестенини, зеленчук на скара или риба. Ова масло не само што го подобрува вкусот, туку има и антиинфламаторни својства и бројни придобивки за срцето.
-Еден од наједноставните начини да уживате во кората од лимон е да направите чај. Кората се вари во вода за да се добие ароматичен пијалок кој можете да го пиете топол или ладен. За дополнителен вкус, можете да додадете листови ѓумбир или нане, што ќе го подобри благиот вкус на цитрус и дополнително ќе ги зголеми здравствените придобивки од овој чај.
-Кора од лимон може да биде совршен додаток на разни супи. Освен што го подобрува вкусот, помага и за подобро варење и зајакнување на имунитетот, што е особено корисно во зима кога организмот е поподложен на настинки и болести.
Вклучувајќи ја кората од лимон во вашата исхрана, можете да уживате во сите нејзини здравствени придобивки и да ги збогатите оброците со здрава и вкусна состојка, пишува klix.ba.

Пронајдете не на следниве мрежи: