Сличности помеѓу Линколн и Кенеди

Loading...

Абрахам Линкол и Џон Кенеди се едни од најмоќните претседатели во историјата на САД. Иако овие двајцат претседатели владееле со земјата во различни векови, сепак има некои сличности меѓу нив кои ги поврзуваат.

1. Абрахам Линколн беше избран во Конгресот во 1846 година. Кенеди беше избран во Конгресот во 1946 година.

2. Абрахам Линколн беше избран за претседател во 1860 година, додека пак Кенеди беше избран за претседател во 1960 година.

3. Двајцата беа застрелани во задниот дел од главата во присуство на нивните сопруги.

4. Двете сопруги ги изгубија своите деца додека живееле во Белата куќа.

5. Двајцата претседатели беа убиени во петок.
6. Секретарот на Линколн беше именуван Кенеди.
7. Ендрју Џонсон, кој го наследи Линколн беше роден во 1808 година. Линдон Џонсон, кој го наследи Кенеди беше роден во 1908 година.
8. Линколн беше убиен во театарот Форд. Кенеди беше убиен во автомобил Линколн кој е направен од страна на Форд.
9. Линколн беше застрелан во театарот (Форд) и неговиот убиец  се сокри во еден магацин. Кенеди беше убиен во Линколн и неговиот убиец и се сокрил во театар.

 

Copyright 2012 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24

loading...
Loading...