Откачени факти кои не сте ги знаеле за планетата Земја

Loading...

 

Како и многу нешта во животот, колку повеќе учиме за земјата, толку повеќе сфаќаме всушност колку малку знаеме за тоа.

 

1. Најстудената темтература некогаш измерена е -128.6 фаренхајт степени

Додека најстуденото место на земјата е Антарктика (-100 фаренхајт), најстудената точка е евидентирана на 21 јули, 1983 на Восток Станицата во Анарктика, каде сенсорите  евидентирале -128,6 фаренхајт.

 

2. Океанот е повеќе од 90 % неистражен.

Океанот содржи 97 % од нашата вода и 99% од  станбената површина. Додека имаме идентификувано 212.906 морски видови, постојат можеби 25 милиони повеќе за кои не ни знаеме.

 

3. Мистериозната перфектна орбита на месечината.

Веќе кога зборуваме за месечината, едно е сигурна – не е направена од сирење. Настрана од тоа, постојат работи кои не ги знаеме. На пример, месечевиот центар е 6.000 метри поблиску до земјата, што би предизвикало својата орбита да биде понепредвидлива. Месечината е покриена со прашина која мириса на барут, иако се сосема различни материјали. Исто така не постои и темна страна на месечината.

 

4.Не постојат 24 часа во еден ден

Да, точното време кое што и е потребно на планетат да ротира околу својата оска е 23 часа, 55 минути и 4 секунди.

 

5. Земјата не е тркалезна

Земјата е сфера, но поради нејзините гравитациони сили, всушност и не е перфектен круг. Поради ова, постои една испакнатина околу екваторот. Поларниот радиус на земјата е 3.949.99 милји, додека екваторскиот радиус е 3.963.34 милји. Токму така. Земјата има љубовни рачки. 

 

Copyright 2012 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.

loading...