Општина Гостивар успешно ја спроведе продажбата на првата градежна парцела

На првото електронско наддавање по преземањето на надлежностите за управување со градежно земјиште, Општина Гостивар ја продаде првата градежна парцела ГП бр.17/10-4 со површина 1888 м2, од кои 500 м2 градежна површина во седум ката, продажната цена за метар квадратен достигна 7.000 денари, што е за 3,5 пати повисока од почетната цена од 2.000 денари.

„Благодарение на коректноста, конзистентноста и непокорувањето пред разни притисоци кои биле карактеристика при купопродажба на земјиште, беше достигната рекордна цена која е речиси за три ипол пати повисока од цената кога парцелата во близина се продаде по цена од 2.400 денари за метар квадратен, кога надлежностите ги имаше Министерството за транспорт и врски“, истакна градоначалникот Руфи Османи, подвлекувајќи дека од ова Општина Гостивар ќе има извонредна фискална и финансиска полза.

Купопродажбата која ја спроведе Општина Гостивар по преземањето на надлежностите за управување со градежно земјиште, што, како што истакна градоначалникот Османи, претставува уште еден доказ дека Гостивар е „шампион за транспарентност, отчетност и борба против корупцијата“.

 

Макфакс

Пронајдете не на следниве мрежи: