„Невиноста на муслиманите“ забранет во Русија

Loading...

Московскиот окружен суд денеска го прогласи за екстремистички филмот „Невиноста на муслиманите“ и го забрани неговото прикажување на територијата на Русија.

На овој начин е задоволено барањето на московското обвинителство за забрана на филмот како екстремистички.

Образложувајќи го ставот на обвинителството, обвинителот Викторија Маслова изјави дека „филмот претставува негативна светлина на исламската религија и придонесува за зголемување на религиозната нетрпеливост“.

Таа приложи и податоци од експертизата, која во филмот утврдила материјали со екстремистички карактер.

loading...
Loading...