Aмеба која го јаде мозокот убива во Пакистан

Loading...

Во најголемиот град во Пакистан, Карачуј, појавена е т.н. 'амеба која го јаде мозокот', и веќе има одземено 10 животи. соопштено е од дописник од Пакистан за Светската здравствена организација. Амебата Naegleria fowleri живее во топла и нечиста вода. Може да го зарази човечкиот мозок, иако тоа ретко се случува. Лечењето во такви случаи е тешко, а може да доведе до смрт по само неколку дена. После сите испитувања, наводно болеста не се добива преку едноставно внесување на водата во организмот, туку од пливање во нечиста вода, или едноставно со самиот допир на кожата со вода во која живее оваа амеба. Паразитот допира до мозокот и го уништува неговото ткиво. Некои од симптомите се треска, повраќање, мачнина, укоченост и главоболки. Вакви случаи се приметени и во други земји, но јавноста не е толку известена со цел да не се крене голема паника. 

 

Погледнете ги и следниве статии:

Facebook почна да наплаќа за објавување на слики и статуси!

Биолозите открија како пајаците ја плетат мрежата за ловење

Алкохолна пица: Да, таа постои!

loading...
Loading...