4 работи кои сигурно ги правите а не сте свесни дека ви го уништуваат метаболизмот

На метаболизмот не влиае само она што гојадеме  и како се храниме. Избегнувајте ги овие гршки и вашиот метаболизам ќе функционира како часовник.1.Не јадете доволно луто
Нова студија објавена во магазинот „Апетит“ открила дека кога луѓето ќе додадат малку лута пиперка во вечерата, чуството на ситост се јавува порано, па дури јадат 30 проценти помалку храна. Лутата пиперка содржи капсаицин кој го убрзува метаболизмот така што влиае на опуштање на хормонот кој го регулира аптитот и го намалува нивото на стрес кој го поттикнува чуство на глад.
2. Седите многу
Седењето повеќе од три часа дневно го зголемува за 74 % ризикот од цела низа заболувања на метаболизмот, како што се срцеви заболувања, дијабетес, висок крве нпритисок и холестерол, во споредба со лицата кои седат помалку од два часа дневно. Причината за тоа е што мускулите не мора да работат многу па трошат помалку од масните наслаги.
3. Не го миете овошјето и зеленчукот
Пред да го загризате јаболкото, помислете: Дали е миено? Студија од 2012 година спроведена во врска со пестицидите кои најчесто се користат за прскање на овошјето и зеленчукот, открила дека загадувањето се таложи во клетките и предизвикува восплаение кое влиае на метаболизнот.
Кога сте во можност јадете органско овошје и зеленчук, а доколку не задолжително измијте го, но без користење сапун или било какви хемикалии. Користете исклучиво млаз вода.

4. Го прескокнувате миењето на раце
Кога бевте мали мајка ви ве учела дека е неопходно да ги миете рацете пред јадење, но мал е бројот на луѓе кои го прават тоа кога ќе пораснат. Истражувањата покажале дека само пет проценти од луѓето ги мијат рацете пред оброк. За да го намалите ризикот од појава на инфекции, задолжително воведете ја оваа навика…1.Не јадете доволно луто
Нова студија објавена во магазинот „Апетит“ открила дека кога луѓето ќе додадат малку

Пронајдете не на следниве мрежи: