Откриена планета со четири сонца

Loading...

Меѓународен тим на астрономи соопшти дека открил нова планета чие небо го осветлуваат четири сонца, што претставува прв ваков забележан ѕвезден систем.

Планетата наречена ПХ1 се наоѓа на околу 5.000 светлосни години од Земјата. Кружи околу две ѕвезди, додека други две се вртат околу неа.

Досега се познати само шест планети кои кружат околу две сонца, без некоја оддалечена ѕвезда која би била во орбитата во нивниот соларен систем.

ПХ1 е џиновска гасна планета голема колку Нептун и шест пати поголема од Земјата.

Тој систем на планети во орбитата најпрво го открија двајца американски астрономи Киан Џек и Роберт Галгилано. Професионалните американски и британски астрономи потоа вршеле набљудувања и мерења со телескопот Кек од Хаваите.

Макфакс

 

loading...
Loading...