Фатен дух во скопската „Куќа на стравот“?

Loading...

Константин Кајшаров, м-р по кинезитерапија и духовен учител, фатил духови во зелениот замок во скопската населба Црниче, пишува Вест во утрешниот број. „Куќата на стравот“ се наоѓа на улицата „Востаничка“ и датира од 1921 година. Наречена е токму така бидејќи ја според легендите ја бие проклетство и секој кој ќе се всели во неа ќе заврши трагично.
 
Легендата раскажува за едно семејство од Црна Гора кое се населило во оваа куќа. Семејството го сочинувале маж, сопруга, две ќерки и еден син кои биле богати. Откако црногорското семејство дошло во Македонија почнале да им се случуваат несреќи, имено едното девојче на свои 15 години починало од пад од коњ во близина на куќата. Само две години втората ќерка ја пратиле да наполни вода од бунарот, каде паднала и се удавила. Момчето починало од непозната болест бидејќи за него неможел да биде најден никаков лек, а мајката потресена од несреќите кои го следеле семејството се обесила. Веднаш по мајката се самоубил и таткото скокајки во реката која се наоѓала во непосредна близина.
Верувате ли во духови?
Ќе се урне куќата на стравот во Црниче

loading...
Loading...