5 митови за кофеинот

Loading...

Денес ретко кој не го започнува денот со еден од најбараните, најпродаваните и најконзумираните пијалоци на светов – неговото величество, кафето. Нормално, многу арно не е на арно, па така и со кафето не треба да се претерува. Сепак, ви откриваме 5 митови за кофеинот, по што можете да уживате во шолјата кафен топол енегретски напиток.1.Кофеинот ве дехидрира
Да, кофеинот има такво својство, но бидејќи го конзумирате со кафе или чај, водата во нив совршено го разрешува дехидрирачкото дејство на кофеинот.
2.Кафето без кофеин „не ве крева“
И покрај тоа име, ова кафе сепак содржи кофеин во семе, но значително помалку од обичната шолја кафе. Кафето без кофеин содржи до 20 милиграми кофеин во него, додека пак регуларното кафе од 95 до 200 милиграми кофеин.
3.Кофеинот може да ве отрезни
Експеримент спроведен на глувци го разби овој мит. Научниците дури и тврдат дека комбинацијата од алкохол и кофеин може да резултира со многу непромислени потези и одлуки.

 
4.Кофеинот има само лоши страни
Да, постојат многу ризици од кофеинот, но постојат и придобивки. Кофеинот може да ви ги подобри дневните вежби, а може и да го намали ризикот од Алцхајмерова и паркинсонова болест.
5.Од кофеинот се слабее
Можеби малку го забрзува метаболизмот, но дефинитивно не е лекот против дебелината, особено ако кафињата ги конзумирате со голема доза на засладувачи, како шеќер, шлаг, чоколадо и слично.1.Кофеинот ве дехидрира
Да, кофеинот има такво својство, но бидејќи го конзумирате со кафе или чај, водата во нив совршено

loading...
Loading...