5 нови светски чуда

Природата секогаш не изненадува, а ние луѓето, едноставно неможеме да се одлучиме по што да посегнеме. Погледнете ги 5-те нови светски чуда.5. Покриениот снежен врв на Јапонија
Можеби највпечатливиот симбол на Јапонија, преубавата планина Фуџи е објект на уметничката инспирација на многу светски сликари, но и духовен крстопат помеѓу Будистите. Тоа е првото од петте нови светски чуда. УНЕСКО на својот список има  наведено дека постојат 25 свети локации за Будистите од кои се гледа целосната убавина на оваа локација. На оваа планина има стотици неоткриени и непознати езера, водопади, извори како и тајни храмови и куќички за одмор и отпочинок на планинските патишта.
4. Уметничко дело на полињата со ориз
Изминатите 1300 години народот Хани во јужен Јунан во Кина, користел софистициран систем на канали за наводнување на своите оризови полиња. Познати како Хонге Хани, народот кој ги создал овие оризови тераси, 526 хектари кои го формираат единствениот интегриран земјоделски систем за наводнување – а стоката како домашните патки, риби и јагулите помагаат во производството на црвениот ориз помеѓу сортираните садници во осамената хармонија. Народот Хани се уште живее во куќички од слама помеѓу планинските врвови и тераси, како што живеат веќе илјадници години, обожувајќи и почитувајќи ги планините, реките и шумите. Што денес претставува вистинска реткост.
3. Намиб – песочен океан
 
Протегајќи се на повеќе од два милиони метри по текот на Атланскиот океан, и покривајќи повеќе од 4 милиони хектари пустина и недопрена зона, Намбијското песочно море е најстарата пустина на светот, и е целосно ненаселена од луѓе. Густата магла, која владее со крајбрежните места и до половина од календарската година, е основниот извор на вода, која во комбинација со песочните бури, го прават ова место вистинско легло за најголемите бури и грмотевици. Животните кои успеваат да преживеат овде, мораат да се прилагодат на постојаната промена на влажноста
Повеќе на think.mk5. Покриениот снежен врв на Јапонија
Можеби највпечатливиот симб

Пронајдете не на следниве мрежи: