5 секојдневни навики кои ќе го забрзаат вашиот метаболизам!

Loading...

Покрај генетските предиспозиции, се побрзиот начин на живот, неадекватната исхрана и недостатокот од физичка активност, го забавуваат метаболизмот. Како последица, се јавува гоење, недостаток на енергија…Доколку вашиот метаболизам е забавен, ви претставуваме 5 најдобри дневни навики, кои треба да ги внесете во животот!
Квалитетен сон
Сонот има големо влијание врз метаболизмот. Недостатокот на сон, го забавува метаболизмот.
Ако често се чувствувате уморно, обрнете внимание на сонот. Неопходно е телото да одмори и опушти за да се ослободи од стресот и уморот.
Трудете се секој ден да ги распределите памето обврските за да си овозможите квалитетен сон.
Изградете мускулна маса
Мускулите имаат големо влијание на согорувањето на калориите.
Што поголема мускулна маса, значи согорување на повеќе калории. Дури и во состојба на мирување. Појдете во теретана или почнете да се занимавате со некоја друга физичка активност која помага во градење на мускули.

Не прескокнувајте оброци
Понекогаш сме толку зафатени, што забораваме да појадуваме или да ручаме. Прескокнувањето на оброците, може да го шокираат метаболизмот и можат да се појават несакани последици…
Зачинета храна
Исхраната која се состои од лути и зачинети оброци, може да го забрза вашиот метаболизам.
Конзумирајте вода
Просто и едноставно: кога дехидрирате, ви се забавува метаболизмот. Затоа е неопходно да пиете многу вода. Доволно е да пиете најмалку еден литар вода дневно.Доколку вашиот метаболизам е забавен, ви претставуваме 5 најдобри дневни навики, кои треба да ги внесете во животот!
Квалитетен сон

loading...
Loading...