Марихуаната предизвикува рак на тестисите

Loading...

Мажите кои конзумираат марихуана се под поголем ризик да добијат рак на тестисите,тврди новата студија објавена во журналот „Cancer“

„Ракот на тестисите е во пораст“ тврди авторката на студиите Викторија Кортесис, професорка по превентивна медицина на Универзитетот на Лос Анџелес „Се запрашавме, што прават мажите што го зголемува ризикот?“ 

 

Во студиите е откриено дека 455 мажи кои конзумираат марихуана имаат два пати 

поголеми шанси да добијат рак на тестисите.Истражувачите заклучија дека оние кои пушат 

марихуана го дуплираат ризикот од рак на тестисите.А како најлошо од се нивниот тумор многу побргу се шири и многу потешко се лечи. „Кај поголемиот број од мажите ако ракот се открие на време ќе преживеат и се ќе биде во ред,ама како последица од лечењето се јавуваат проблеми во сексуалната функција“ тврди др. Кортесис и додава

„Зата е важно да се мисли на време како за ризикот така и за последиците“

Оваа студија е трета по ред на оваа тема, а не пости ни една теза до сега која 

ја негира оваа врска околку појавување на туморот и конзумирањето на марихуана. 

 

„Папучарите“ често завршуваат со развод 

61 годишна жена роди близнаци

Џиновско око најдено на плажа во Флорида

loading...
Loading...