Што се случува кога ќе голтнеме мастика?

Loading...

Урбаниот мит кој ги плаши децата тврди, ако се проголта мастика таа останува во телото наредните седум години,а уште пострашен е оној мит кој тврди дека се заплеткува околу срцето.А што навистина се случува? 
Мастиката е мешавина на гумена база на засладувачи, боја и арома. Гумената база е прилично несварслива тоа е мешавина од смола,масти,емугатории восок. 
 
Системот од органи за варење стварно нема начин како би ја сварил гумата покрај останатата храна.
На крај сепак јадеме многу работи кои не може во потполност да ги свариме. 
 
Целиот процес настанува уште во устата, кога плунката веќе пробува да ја свари мастиката
само што ќе ја ставиме во уста, меѓутоа поголем дел од гумената база останува не допрена.
Останува на нашиот желудник и црева кои со грчење и опуштање се што ќе проголтаме гура низ нашиот систем.Значи мастиката завршува во wc дена или два покасно, иако е леплива на мочните црева тоа ништо не им значи.Опасност сепак постои, ако во краток временски период се проголта голем број на мастики. Во тој случај може да дојде до запеление на ораганите од системот за варење.
 

loading...
Loading...