ФАКТ: И бездомниците користат Facebook

Loading...

Според истражувањето на Универзитетон во Дентон, бездомниците користат социјални мрежи бидејќи тоа им дава чуство дека се прифатени и рамноправни со останатите луѓе. 

Социологот Арт Џипсон тврди дека многу бездомници користат Facebook, без оглед на ограничениот пристап кој го имаат према друштвените мрежи, пренесува „Huffington Post“

 

-Со тоа што имаат еднаков пристап до сите Facebook содржини,бездомниците добиваат чуство за припадност,а тоа е нешто повредно од матриалностите- нагласи Џипсон.

 

Низ интервјуто со бездомниците, Џепсон откри дека они ги користат социајалните мрежи како би ги решиле секојдневните пробелеми како да најдат јадење, како да пронајдат место за спиење и каде се наоѓаат различните социјални служби. Друштвените мрежи исто така претставуаат место за интеракција каде што нема да бидат осудувани. 

 

-На никој на интернет не му е важно дали синојќа сум се истушрал или дали смрдам.Не ме осудуваат се чуствувам прифатено и прифатен сум- изјави еден од испитаниците во истражувањето. 

 

Џипсоновата инспирација за овој проект се случила случајно кога како истражувач на социолошката музика имал неделно шоу на универзитетското радио „WUDR.Кога еден од слушателите го прашал за име и за локација се изненадил кога дозна дека се работи за бездомник кој има мобилен телефон. 

 

Покасно тој го контактирал овој слушател и утврдил дека тој го користи мобилниот за социалните мрежи како проверување и пишување пораки преку на Facebook и Twitter.

 

Toj oрганизрал интервју со слушателот, a тоа резултирало со инервјуа со уште 13 други бездомници од таа заеднциа.Уште по изненадувачки е фактот што поголемиот дел од нив 

ималe повеќе од 100 Facebook пријатели. 

 

61 годишна жена роди близнаци

Машка професија од соништата!!

Џиновско око најдено на плажа во Флорида

loading...
Loading...