Подготовката на совршенa кајгана бара повеќе од кршење јајца и мешање. Подгответе домашни јајца, квалитетна тава и обрнете внимание на овие детали.
Без оглед на тоа какви јајца ви се допаѓаат, ќе ви треба вистинската опрема со која нема да изгорат или да останат непечени. Ова се однесува на тава со нелепливо дно и силиконска шпатула со која ќе мешате изматени јајца.
Состојки:
3 јајца по лице
лажица млеко или намаз од сирење
малку сол
бибер по вкус
Подготовка:
Скршете ги јајцата и ставете ги во сад.
Додадете млеко или намаз од сирење и малку сол.
Мешајте енергично или ставете мешалка додека не се појави пена. Оставете ги неколку секунди да се стопат.
Се топи лажица путер во тава на силен пламен. Кога путерот ќе се топи, додадете ги јајцата и оставете ги да се крчкаат за секунда, две. Потоа, со брзи движења, започнете да ги мешате јајцата со силиконска шпатула додека не се формираат големи меки грутки.
Пренесете ги изматените јајца во чинија, доколку имате микробранова печка, загрејте ги во неа неколку секунди бидејќи јајцата ќе се оладат полека, и зачинете.
Пријатно јадење!