6 Природни начини за лекување на есенските алергии!

Loading...

Дали и вие сте еден од милион луѓе кои страдаат од алергиски ринитис или полеанска треска. Најчест виновник за падот на алергии е амброзија, полен и сено. Сезоната на амброзија започнува во август, а обично завршува во октомври. Д-р Расел Блејлок кажува за „Newsmax здравство“, тој објаснува како и на кој начин може да си ги олесните деновите на алергија.Кварцетинот: Ова е антиоксиданс пронајден во многу овошја и зеленчук, вклучувајќи ги и јаболката и кромидот, дејствува како анти-воспалителен кој помага во смирување на алергиски симптоми. Јапонските истражувања покажаа како е делотворен во намалување на чешањето и иритација на очите кај луѓето со алергии на полен. Други истражувања покажаа дека кварцетинот ја намалува количината на хистамин ослободен од клетки. Некои експерти препорачуваат 1000 mg дневно.
Коприва: Многу пациенти се изразиле како им помогнала во намалување на кивањето и шмркање при алергијата од плацебо. Експертите препорачуваат 600 до 1200 mg на сушен екстракт дневно.
Витамин Д: Од направените истражувања од Харвард Универзитетот, се покажало како овој витамин помага при алергиите и астмата. Мајките кои редовно земале витамин д, го намалиле ризикот од развој на астма кај своите деца за 40 проценти. Нови упатства од Институтот за медицина препорачуваат 600 IE дневно на витамин д, за луѓе до 70 годишна возраст. Возрасните над 70 години треба да внесуваат 800 IU секој ден.

 

Акупунктура: Една студија објавена во американскиот весник на кинеска медицина покажа дека акупунктурата ги намалува симптомите од поленска треска. Други истражувања покажале како може да ги елиминира алергиските симптоми по само два третмана, се покажало кај многу од учесниците во истражувањето.
Мед: Медот направен од цвеќиња и растенија помага во имунизирање на вашето тело против алергии од полен, со само дневно  користење на две-три лажички мед во вашата исхрана. Од истражувањата објавени од Интернационалната архива на алергија и имунологија, одкриле дека пациентите со дијагностицирана алергија на полен од бреза, кои користеле мед, нивните симптоми за 60% се намалиле.
Превентивни совети кои можат да ви бидат од корист:
Направете вашиот дом, што помалку да биде место на алергии. Држете ги прозорците и вратите затворени, користете филтрирачи за воздух.
Ако работите во градина, носете маски за да го намалите вдишувањето на полен и мувла, миење на раце и лице пред влегување внатре.
Навечер, туширајте се за да ги одстраните денските колекции од полен.
Држете ги затворени прозорците од вашиот автомобил.
Внимавајте на исхраната. Одредени видови на храна можат да ви ја отежнат состојбата. Оние кои се алергични на амброзија, би можеле да имаат проблеми со банани, дињи, тиквички, краставици и чај од камилица. Кварцетинот: Ова е антиоксиданс пронајден во многу овошја и зеленчук, вклучувајќи ги и јаболката и

loading...
Loading...