7 работи со кои родителите ве упропастиле за цел живот

Loading...

А биле сигурни дека ја прават вистинската работа. 1. Избор на името
Сите родители многу размислуваат за изборот на името за нивното дете. Тие сакаат името да биде нешто посебно. Свесни се дека надвор има еден милион Елена, Ана, Мартин, Драган. И сосема логично, грижливите родители на својата единствена, посебен и прекрасен син, му го даваат името Теодор или Исток или Доротеја или Мајкл.
Меѓутоа, драги мои родители мора да знаете дека името на вашето дете не е важно дали вам ви се допаѓа, најважно е нему да му се допаѓа!

2. Ако, секогаш биди свој
Добрите родители своите деца ќе ги научат да бидат свои и да не ги интересира што мислат другите. Но сетете се на она дете кое не мирисаше добро во училиште, сите го избегнуваат, само за потсетување: и тоа е дете на такви родители!
Стварта е во тоа дека преку комуникацијата се учи да се почитуваат туѓите размислувања и  чувства и така ќе го пронајдете своето место во друштвото.
3. Задолжително спорт
Секој родител во раното детство, своето дете го усмерува кон спортови. Но што ако тоа дете е надарено да црта, пее или било кој друг талент.
Амбициозноста на родителите може лошо да влијае понатаму, попусто родителите во своето дете го гледаат Горан Пандев или Кире Лазаров. Што ако тој не успее во тој спорт и се разочара за залудно потрошените години?
4. Рано поаѓање во училиште
Образованието не смее да чека. Посебно што вашето дете е така паметно!
Едно истражување од Британија открива дека децата кои порано тргнале во училиште најчесто го напуштаат факултетот. Всушност децата кои мораат да се соочат со обврски наменети за постари деца можат да паднат во длабока депресија.

5. Плашење од странци
На сите како мали ни зборуваа да не земаме бонбонче или било што друго од непознати.
Со тоа ни одмогнаа во секојдневната комуникација и размена на информации со нови луѓе.
6. Толку си паметен/на
Со оваа реченица своето дете го прават полтрон заљубен во себе и никој друг не е подобар, попаметен од него. Наместо тоа треба да го пофалите за постапките, значи не „паметен си“ туку „колку добро го направи тоа“. 1. Избор на името
Сите родители многу размислуваат за изборот на името за нивното дете. Тие сакаат името да биде нешто по

loading...
Loading...