Рекорден број членки на ОН гласаа против смртната казна

Loading...

Рекордни 110 држави ја поддржаа резолуцијата за укинување на смртната казна за која секој две години се гласа во Генералното собрание на Обединетите нации (ОН).

САД, Јапонија, Кина, Иран, Индија, Северна Кореја и Сирија беа меѓу 39 држави кои гласаа против необврзувачката резолуција, додека 36 држави беа воздржани.
При претходното гласање во 2010 година резолуцијата против смртната казна ја поддржале 107 држави.

Макфакс

loading...
Loading...