Галбрајт: Да не се случеше Сребреница, никогаш немаше да се случи ни ’Олуја’

Loading...

Првиот амбасадор на САД во Загреб Питер Галбрајт вели дека САД немало да им доволат на Хрватите да ја изведат акцијата „Олуја“ доколку Ратко Младиќ претходно не ја наредел Сребреница.

Галбрајт вели дека не е изненаден со ослободителната пресуда на хрватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач.
„Доколку Ратко Младиќ, тој брутален колач, тој безобзирен луд убиец, не ја наредеше Сребреница, ние немаше да дозволиме пад на Краина. Немаше да им дадеме зелено светло на Хрватите за операцијата ’Олуја’“, рече Галбрајт во интервјуто за новиот број на „Неделник“.

Макфакс

loading...
Loading...