79 жртви во пожарот во Гренфел тауер

79 луѓе загинаа или се исчезнати со претпоставка дека загинале во пожарот во Гренфел тауер во Лондон, соопшти британската полиција.Пожарот во висококатницата Гренфел Тауер изби во средата нешто по полноќ и се ширеше со голема брзина.
Во зградата има 120 социјални станови и околу 600 станари. Пожарот потполно ја уништи 24-катницата, а владата на Велика Британија се обидува да најде привремено решение за луѓето кои останаа без домови.
Во зградата живееја сиромашни луѓе кои примаат социјална помош и тие со години се жалеа на проблеми со електричната енергија, поради што зградата била реновирана во минатата година.
Брзото проширување на пожарот најверојатно е поради евтин термо-изолациски материјал.Пожарот во висококатницата Гренфел Тауер изби во средата нешто по полноќ и се ширеше со голема брзина.
Во зградата има 120 социјални станов

Пронајдете не на следниве мрежи: