8 Предупредувачки симптоми на рак на јајниците

Loading...

Ракот на јајниците е наречен „тивок убиец“. Како и другите видови на рак, тој не покажува никакви симптоми подолго време. Кога го прави тоа, симптомите се многу неспецифични и може да укажува на големиот број различни услови – сериозни и бенигни. Тажната реалност е дека кога ракот на јајчникот е конечно дијагностициран, веќе е широко распространет, со што ги намалува вашите опции за третман.  1. Подуеност на стомакот или оток: Стомакот се зголемува и вие се чувствувате подуени и полни со гас. Ќе забележите дека дел од вашата облека се стеснала околу половината и колковите.
2. Запек и други промени на дебелото црево
3. Болка во карлицата: Може да се чувствувате непријатно или болно во пределот на карлицата. Ако вашата болка продолжува, не треба да пиете лекови. Вашата болка обично сака да ви даде важна порака.
4. Болка во долниот дел од грбот, особено ако се префрли кон карличната област.
5. Често мокрење: Многу жени го имаат доживеано ова и често значи знак на слабите карлични мускули (кои можат да бидат засилени во Кегел вежби), или може да имат инфекција на уринарниот тракт. Имајте во предвид и пазете, бидејќи може да биде знак на нешто многу посериозно.

6. Губење на апетитот и брзо заситување кога јадете: Значи необјаснето губење на килограми. Жените обично се радуваат кога ќе ослабат неколку килограми, но тоа не е секогаш добар знак.
7. Замор: Чувството на умор и без енергија, може да значат почеток на оваа болест.
8. Болка при сексуалната активност
Сепак, ова не значи дека треба да ги имате сите горенаведените симптоми. Понекогаш само еден знак може да даде сигнал дека нешто не е во ред. Ако симптомите продолжуваат и до 2 недели и повеќе, значи дека е време да го посетите вашиот лекар и да проверите што се случува со вас.
Ризични фактори
Точната причина за појава на рак на јајниците не е позната, но постојат некои фактори на ризик кои може да ги зголемат шансите и кои треба да ги знаете, а тоа се:
– Возраст
– Историја на семејни болести
– Раѓање и менструација и др.  1. Подуеност на стомакот или оток: Стомакот се зголемува и вие се чувствувате подуени и полни со гас. Ќе забележите дека дел од ва

loading...
Loading...