Вознемирувачко: фотографии од првата пластична операција

Loading...

Вили Вукариџ бил повреден во битката кај Јутланд, 31 мај 1916 година, а воениот доктор му вградил метална вилица која му ја сошил за неговото лице додека го спроведе посебниот метод за реконструкција на неговото лице…

 

Се започнало на Видовден 28 јуни 1914 година во Сараево кога херојот Гаврило Принцип го изврши атентатот врз австрискиот престолонаследник Фердинанд.

 

Таа случка која сама по себе е исправување на неправдата кога започнала 30 години претходно, кога Босна беше соединета со Хабзбуршката монархија. Сето тоа доведе до незамисливо и никогаш дотогаш забележано крвопролевање на европско тло помеѓу народи кои делат многу повеќе отколку што е познато.

 

Многу судбини се променија, а меѓу нив беше и онаа на Вили Викариџ, кој на 31 мај 1916 година страдаше во поморска битка за Јутланд. Тој настрада на тој начин што остана без својата вилица.

 

Воениот доктор му вгради застрашувачка метална вилица и со посебен метод полека му го реконструираше неговото лице.

На крајот неговото лице изгледаше како ново…како ново! 

loading...