Список на неработни денови за 2013 година

 

Во прилог ви донесуваме список на сите неработни денови во престојната 2013 година. 

 

 

За сите граѓани на Република Македонија:

 

• 01 Јануари, Нова Година (вторник) 
• 07 Јануари, Божик (понеделник) 
• 01 Мај, Ден на Трудот (среда) 
• 6 Мај, Велигден, вториот ден на Велигден (понеделник) 
• 24 Мај, „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители (петок) 
• 02 Август, Ден на Републиката (петок) 
• 7 Август, Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам (среда) 
• 08 Септември, Ден на независноста (недела, неработен ден е понеделник) 
• 11 Октомври (петок), Ден на народното востание
• 23 Октомври (среда), Ден на Македонската револуционерна борба

• 08 Декември (недела), “Св. Климент Охридски” 

*Доколку празникот се паѓа во недела, наредниот ден се смета за неработен ден

 

 

 

За граѓаните од православна вероисповед
• 06 Јануари, Бадник, ден пред Божик (недела)
• 19 Јануари, Богојавление – Водици (сабота) 
• 3 Мај, Велики Петок, петок пред Велигден (петок) 
• 21 Јуни, Духовден, петок пред Духовден (петок)

• 28 Август, Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица (среда) 

 

За граѓаните од католичка вероисповед
• 1 Април, Велигден, вториот ден на Велигден (понеделник) 
• 01 Ноември (петок), Празникот на сите светци

• 25 Декември (среда), првиот ден на Божик 

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед 
• 15 Октомври (вторник), Курбан Ба`јрам, првиот ден на Курбан Бајрам

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ 
• 22 Ноември (петок), Ден на Албанската азбука 

 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ
• 27 Јануари (сабoта), Свети Сава

 

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ 
• 8 Април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите 

 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ 
• 23 Мај (четврток), Национален ден на Власите 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ 
• 26 септември (четврток), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ 
• 28 Септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ 
• 21 Декември (сабота), Ден на настава на турски јазик

 

Извор: sky.mk

 

Пронајдете не на следниве мрежи: