Егзотичната лимета е одличен „овошен додаток“ во текот на зимските денови кога витамините ни се и повеќе од потребни. Освен за јадење, овој посебен вид на цитрусно овошје може да се искристи и како „еликсир“ против пулсирачка главоболка. Доволно е да пресечете лимета на половин и прво со едната, а по потреба и со другата половина да го истриете челото. Болката би требало прво да се намали, а на крај и потполо да исчезне, тврдат добро упатените.
При купување бирајте ги плодовите со светлозелена боја, сјајна кора и без точки или други оштетувања. Зрелата лимета е цврста , но не и тврда на допир. Додека се држи во рака би требало д остави впечаток како да е потешка во однос на својта големина.
На собна температура лиметата можете да ја чувате до 10 дена, а во ладилник и до 4 седмициОсвен за јадење, овој посебен вид на цитрусно овошје може да се искристи и како „еликсир“ против пулсирачка главоболк