Ова досега не сте го знаеле! Еве за што се се користи солтта

Дали сте знаеле дека солтта го извлекува лошиот мирис од пластичните садови за храна, го олеснува лупењето на јајцата, го чисти празот и кељот, и се користи за подолго зачувување на свежината на намирниците.Со малку сол сирењето подолго ќе трае- замотајте го во крпа која претходно сте ја потопиле во солена вода и на тој начин ќе го спречите создавањето мувла.
„Солтта е единствената состојка која потполно успеала да го смени лицето на кујната- вели шпанскиот готвач Феран Адриа. Секако дека е во право бидејќи одамна знаеме дека неколку зрна сол не служат само за појачување на соленоста на јадењето.
Солтта е и природен конзерванс, па така можете да ја искористите за подолго зачувување на свежината на намирниците. Откако сте го отвориле шишето со свежо млеко, додајте му прстофат сол за да му го продолжите рокот на траење.
Гответе без да ви прска маслото
Пред да почнете да го пржите месото или компирот, додајте во тавчето малку сол- така ќе го спречите прскањето на маслото.
Нема повеќе горчина
Горчливите краставици или тиквички и оставете ги10 минути и потоа избришете ги со хартија.

Подобар мирис
Во пластичен сад за храна додајте сол која ќе ја извлече лошата миризба.
За полесно лупење на јајцата
Варите ли јајца кои тешко се лупат, додајте во водата лажичка сол и лушпите ќе ги отстраните во неколку потези.
Чисто за момент
Лиснатиот и коренестиот зеленчук кој потешко се чисти, на пример празот и кељот ќе ги очистите од лушпи во само неколку потези.
Поубави јадења
Ако сакате зеленчукот, како брокулата, за време на готвењето да ја задржи зелената боја, додајте сол во водата во која се готви.Со малку сол сирењето подолго ќе трае- замотајте го во крпа која претходно сте ја потопиле во солена вода и на тој начин ќе го спречите создавањето

Пронајдете не на следниве мрежи: