Повеќето луѓе кои купуваат пилешко во продавниците не се ни свесни дека дури 30% од тоа пилешко е наполнето со солена вода, хемикалии за појачување на вкусот и текстурата и со отпад од други животни.Наместо да продаваат здраво и хранливо пилешко месо, произведувачите го полнат со хемикалии, обидувајќи се од месото да добијат лош квалитет, наместо прва класа. Пилињата не се одгледуваат за да бидат здрави и нивното месо да биде сочно и меко, туку се во трка за што поголема заработка. Со ова, не само што се измамени, туку им е загрозено и здравјето на потрошувачите, бидејќи таквото пилешко содрржи 500 % повеќе натриум.
Можеби најлошото од се е тоа што произведувачите своите производи ги рекламират како 100 % природни, со оглед на тоа дека оваа терминологија не е павно регулирана.
Со ова се истакнува и еден парадокс – сосема природна органски произведена храна посебно се означува и нагласува, наместо тоа да се прави со онаа храна која не е. Со тоа се доаѓа до привид дека е реткост и всушност ретка појава тоа дека храната е природна и нормална. Заменети се стандардите, но тоа можеме и треба да го поправиме.
Познато е дека пилињата се третираат со антибиотици, антидепресиви и кофеин и дека 20 % од пилешкото месо е заразено со салмонела или кампилобактерија, но таа содржи и арсен. Тој се додава во исхраната кој ги ослободува од паразити, но и како средство за побрз раст.
Што уште има ново, има ли воопшто крај на овие додатоци?
Уште во 2009 година откриено е дека на пилешкото му се подига тежината така што ѝ се вбризгува животински отпад и рскавица од свињи или крави. Измамата е откриена од страна на Агенција за стандарди а храната, со помош на новите здравствени тестови бидејќи материјалите кои се додаваат се така високо обработени што ги поминуваат ДНК тестовите. Погледнете го видеото
Наместо да продаваат здраво и хранливо пилешко месо, произведувачите го полнат со хемикалии, обидувајќи се од месото да добијат лош квалитет, намес