Топлото млеко со овој зачин е спас против вируси и настинки: Испијте го пред спиење и не грижете се за грипот!

Одбранете го организмот од есенските вируси и настинки со древни ајурведски рецепти
Уште од дамнешни времиња, млекото со зачини и лековити билки се користело како здрава напивка во Индија. Во ајурведата, таквото млеко е познато под името Сидха Дугдхам.
Сидха на санскрит значин „совршено“, а дугдхам значи „млеко“.
Исклучително се цени во ајурведската медицина, бидејќи го храни организмот, ја смирува емоционалната напнатост и помага за урамнотежување на телесните функции.
Покрај многуте придобивки за здравјето и убавината, ова млеко ја поттикнува и виталната енергија – ојас.
Според ајурведата, ојасот дава сила, го зајакнува имунолошкиот и дигестивниот систем и буди чувство на среќа и задоволство.
За да го приготвите млекото на здрав начин, важно е да не го пиете ладно и незовриено. Треба да го зовриете, и потоа да го варите на тивок оган уште 5 до 10 минути заедно со лековити билки.
Вриењето ја менува неговата структура која го прави полесно за варење, особено за луѓето кои имаат бавен дигестивен систем.
За кого е ова млеко најдобро?
Поради своите лековити својства и хранлива вредност, оваа напивка се препорачува за луѓе со слаб и исцрпен организам. Му ја враќа имунолошката отпорност на телото и дигестивната сила, со што го штити од разни болести.
Се препорачува и за луѓе кои страдаат од кашлица, зголемен секрет, затнати синуси или респираторни инфекции. Ајурведата советува млекото да го пиете во вечерните часови, поради неговите смирувачки и дигестивни својства, со што поттикнува мирен и длабок сон и здрав утрински метаболизам.
5 рецепти за приготвување лековито млеко
1. Халди – Сидха млеко со куркума
Куркумата со своите моќни состојки го зајакнува имунитет, го подобрува здравјето на срцето и го намалува ризикот од настинки, грипови и други инфекции. Млекото со куркума му помага на телото да се одбрани од вируси и затоа е одлично за ублажување на акутните нарушувања поврзани со грлото и белите дробови, како што се воспаление на крајници, ларингитис и болка во грлото.
2. Адрака – Сидха млеко со ѓумбир
Ѓумбирот во ајурведата се нарекува „универзален лек“, а терапевтската употреба на ѓумбирот во ајурведата се опишува како лек за разни болести, како што артритис, болести на дигестивниот, респираторниот и кардиоваскуларниот систем. Млекото со ѓумбир ги ублажува нарушувањата на респираторниот систем, како што се сува кашлица и емфизем и помага за намалување и ублажување на болките во мускулите, зглобовите и коските.


3. Каали Мирх – Сидха млеко со црн бибер
Оваа напивка е добра за прочистување на токсините од црниот дроб и жолчката. Го намалува затнувањето и стагнацијата во лимфниот систем. Млекото со црн бибер ја засилува работата на метаболизмот, го спречува насобирањето масти во телото и ја зголемува концентрацијата на добриот холестерол.
4. Пипали – Сидха млеко со долг бибер
Пипали (пипер лонгум) спаѓа меѓу најдобрите ајурведа зачини, бидејќи неговата моќ лежи во способноста да ги подмлади белите дробови и респираторниот систем. Го подобрува метаболизмот, поттикнува здрава циркулација, ја зајакнува функцијата на репродуктивните органи и го подобрува здравјето на црниот дроб. Млекото со пипали има загревачко дејство кое ги ублажува хроничните бронхијални затнувања, алергиите на дишните патишта и проблемите поврзани со астма.
5. Тулси – Сидха млеко со свет босилек
Во ајруведата светиот босилек (тулси) се нарекува „еликсир на животот“. Светиот босилек е познат по тоа што го поддржува здравјето на имунолошкиот систем и го опушта умот и телото. Млекото со тулси е одлично за респираторниот систем, бидејќи лекува кашлица, грлоболка и настинка, односно ја отстранува секоја блокада во дишните патишта. Ублажува главоболка, намалува анксиозност и депресија и го подобрува сонот. Редовното пиење на ова млеко го снижува крвниот притисок и холестеролот, намалувајќи го ризикот од мозочен и срцев удар.


Како да приготвите лековите млеко?
За приготвување на ова млеко одберете лековити билки и зачини во зависност од состојбата што сакате да ја третирате. Приготвувањето е брзо и едноставно.
Состојки:
1/2-1 чајна лажица лековити билки/зачини
1 шолја млеко
1/4 шолја вода
Приготвување:
Во помало лонче измешајте лековити билки, вода и млеко па оставете го да зоврие. Намалете ја температурата и оставете ги млекото, лековитите билки и водата полека да се варат. Кога количината ќе се намали на една шолјичка, лекот е готов.
Пијте ја топлата напивка редовно пред спиење, најмалку 14 дена за лековито дејство. Млекото на крајот можете да го засладите со мед или друг природен засладувач по ваш избор.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.